Titel van het boek: Een minuut voor twaalf
Auteur: Annemarie Jongbloed
Illistrator: Jasmijn Bakker
Uitgever: Droomvallei
Publicatiedatum: 8 mei 2017
Aantal pagina’s: 80
Aantal sterren: 3 sterren
Achterflaptekst:
In zeven en een halve seconden loopt Jesse de trap af. Elke tree duurt een halve tel. Soms, als hij haast heeft, rent hij in vijf seconden naar beneden. Vandaag niet. Hij mag van papa Yusef toch pas om 7.56 naar school. Om 8.00 gaat de school open. ‘Laat de leraren even roestig binnenkomen,’ zegt papa dan.
‘Rustig,’ verbetert Jesse. ‘De school begint om half negen,’ gaat papa door, ‘ze willen niet meteen kinderen om zich heen.’ Onzin, vindt Jesse. Papa weet niet dat hij vanaf de deur van de flat, elke dag in vier minuten naar school rent. Als Alek klaar staat, rent hij mee. Vaak komen ze gelijk met juf Janny aan. Zij is niet zo aardig als zijn vorige juf. Maar ze is blij met hun hulp. Ze halen de stoelen van de tafels, zetten de computers aan en Jesse drukt om 8.25 op de bel.
Onderliggende thema’s: homoseksualiteit, terrorisme en vluchtelingen:
In dit boek zitten meerdere onderliggende thema’s die op een meesterlijke manier behandeld worden.
Homoseksualiteit:
Jesse woont in een gezin met twee vaders; Papa Roel en papa Yusef. De schrijfster heeft op een duidelijke en begrijpbare manier de relatie tussen Roel en Yusef beschreven. Het zijn de twee vaders van Jesse; en dat is hartstikke normaal! Ook het feit dat twee vaders geen kinderen kunnen krijgen wordt behandeld. Op een luchtige manier wordt beschreven dat Jesse is geboren door middel van een draagmoeder.
Terrorisme:
Terrorisme en terroristische aanslagen komen vaak ter sprake in het nieuws. De jeugd zit vol vragen, waar wij als volwassenen vaak niet op antwoorden. De gedachten van kinderen worden verwoord. Waar ze bang van worden en welke dingen ze bedenken die niet waar (hoeven te) zijn.
Vluchtelingen:
De auteur heeft op een duidelijke manier beschreven, dat het niet altijd gemakkelijk is voor vluchtelingen om te wennen in een voor hun onbekend land. Ze spreken namelijk niet de taal, hebben een ander uiterlijk en hebben vervelende dingen meegemaakt. Allerlei dingen die hun leven getekend hebben; en waarop ze veroordeeld worden in Nederland.
Eigen mening:
Vooraf wist ik niet zo goed of ik dit verhaal leuk zou vinden. Maar na het openen van het boek en het lezen van de eerste hoofdstukken wist ik dat dit een heel interessant boek zou zijn.
De schrijfster heeft op een duidelijke manier de onderwerpen homoseksualiteit, terrorisme en vluchtelingen behandeld. Ze heeft hedendaagse gebeurtenissen verwerkt in het boek op een manier die herkenbaar is voor kinderen. Ik verwacht dan ook dat er na het lezen van dit boek interessante gesprekken met je kind ontstaan.
Dit boek is zeer geschikt voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool. Het verhaal bevat meerdere leerzame thema’s. Een boek dat naast individueel, ook klassikaal inzetbaar is bij deze zeer actuele onderwerpen. Het taboe doorbrekende aspect is zeer positief!
Disclaimer: In het verleden schreef ik boekrecensies voor Onlybyme.nl Deze recensie is dan ook gebaseerd op mijn eerder geschreven recensie die je HIER kan lezen.