Boekentip: Nina Blom – Je bent een verschrikkelijk kind

Titel van het boek: Je bent een verschrikkelijk kind
Auteur: Nina Blom
Uitgever: Uitgeverij Personalia
Publicatiedatum: 16 november 2011
Aantal pagina’s: 240
Aantal sterren: 4 sterren

Achterflaptekst:

Je bent een verschrikkelijk kind, hoor je? Ze stak haar tong uit en beet erop. Dat deed ze altijd als ze krankzinnig werd. Een aangrijpende autobiografie van Nina Blom. Nina groeide op in een gezin met haar drie jaar oudere zus. Nina was een vrolijk kind, vol levenslust, maar ze werd veel thuisgehouden omdat ze volgens haar moeder vaak ziek was. Nina werd zestien keer opgenomen en toen ze negen jaar oud was, mocht ze niet meer naar school, niet meer naar buiten en geen contact meer hebben met haar beste vriendin Claudia en andere leeftijdsgenootjes.

Kort daarna zat Nina in een rolstoel, maar artsen konden geen lichamelijke oorzaak vinden. Achter gesloten deuren werd Nina op gruwelijke wijze ziek gemaakt. Jarenlang. Door haar moeder. Maar tegenover de artsen gedroeg Ninas moeder zich zorgzaam. Langdurige opnames volgden, onder andere in een kliniek waar ze weinig bezoek mocht ontvangen. Daar ging het ineens stukken beter met Nina. Haar moeder haalde haar echter weer naar huis en opnieuw mocht Nina niemand meer zien en niet naar buiten.

Op haar veertiende kon Nina niets meer en lag ze verlamd en ingezwachteld in bed, kreeg een grote hoeveelheid pillen per dag en niets meer te eten. Ninas ouders spraken over euthanasie. Een hond hadden we al lang laten afmaken, aldus haar vader. Kinderarts Vrienten vreest dat ouders hun dochter iets zouden aandoen op het moment dat zij op de hoogte zijn gesteld van de raadsbemoeienis. Officier van justitie werd ingeschakeld. Nina werd binnen vierentwintig uur uit huis geplaatst. In dit boek beschrijft Nina de verstikkende momenten van haar jeugd en haar wil om te overleven.

Eigen mening:

Ikzelf kreeg dit boek aangeraden door iemand die erg dicht bij me staat. Dit omdat het verhaal in het boek haar deed denken aan mij en aan wat ik in mijn jeugd heb meegemaakt. Wel waarschuwde ze me dat dit boek me wellicht ook kon triggeren. Ik moet zeggen dat ik om die rede dit boek een tijdje op de plank heb latten liggen. Al won mijn nieuwschierigheid het uiteindelijk en ben ik het boek toch gaan lezen. Ikzelf vond het boek dan ook heftig en confronterend. Dit omdat ook ik de gelijkenissen zag met mijn jeugd. Het feit om te lezen dat er iemand in een vergelijkbare situatie heeft gezeten deed mij veel. Het zorgt dat ik me minder alleen voel, en het geeft onwijs veel herkenning en inzichten.

Het verhaal neemt je mee in het leven van Nina, die als kind ernstig werd mishandeld door haar moeder. Haar moeder leed aan munchausen by proxy wat inhield dat ze deed alsof Nina ziek was, terwijl dat niet zo was. Het boek is heel heftig om te lezen, maar ook heel indrukwekkend. Nina vertelt eerlijk en gedetailleerd over haar jeugd en hoe ze uiteindelijk toch wist te ontsnappen uit deze vreselijke situatie. Haar verhaal laat zien hoe sterk ze is en hoe belangrijk het is om kinderen in nood te helpen.

Dit boek is een aanrader voor iedereen die houdt van waargebeurde verhalen en geïnteresseerd is in kindermishandeling. Al vind ik het ook een must-read voor (kinder) artsen. Dit omdat hun kunnen ingrijpen op onwijs belangrijke momenten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *