Titel van het boek: Verpleegthuis
Auteur: Teun Toebes
Uitgever: De Arbeiderspers
Publicatiedatum: 9 november 2021
Aantal pagina’s: 208
Aantal sterren: 3 sterren
Achterflaptekst:
‘Een hartenkreet van een jonge zorgvernieuwer’
Op 21-jarige leeftijd maakte Teun Toebes de gedurfde keuze om op de gesloten afdeling van een verpleeghuis te gaan wonen. Niet alleen om te ervaren hoe de zorg voor mensen met dementie verbeterd kan worden, maar vooral om te laten zien dat wij als maatschappij ons beeld van dementie moeten aanpassen. Op ontwapenende en ontroerende wijze beschrijft hij de pijnlijke systemen die in de zorg en samenleving heersen en hoe wij deze kunnen veranderen. Verpleegthuis is niet alleen een boek over de toekomst van dementie, maar vooral een boek over de toekomst van ons allemaal. Waarom? Omdat de kans dat dit boek ook over jouw toekomst gaat één op vijf is.
Eigen mening:
In dit boek wordt je meegenomen in een bijzondere en gedurfde ervaring. Teun gaat namelijk op eenentwitig jarige leeftijd op een gesloten afdeling van een verpleeghuis wonen. Wat begon als een persoonlijke zoektocht naar verbetering van de zorg, groeit uit naar een eerlijk boek wat kijkt naar hoe de samenleving omgaat met kwetsbare ouderen die wonen in woonvoorzieningen.
Geraakt door dit verhaal, vind ik dat het een boek is die iedereen die in de zorg werkt moet lezen! Teun is er in geslaagd om met scherpte de sitauatie te schetsen die er is. Hij laat zien dat bezuinigheiden niet altijd goed uitpakken, en dat het regelmatig alleen om geld draait. Terwijl mensen in de zorg met mensen werken, en dat wordt helaas vaak vergeten.
Ik hoop dan ook dat de wereld en de maatschappij iets leert van dit verhaal. En dat er iets gaat veranderen!