Boekentip: Tom Verldhuijzen – Wat ging er in ze om

Titel van het boek: Wat ging er in ze om
Auteur: Tom Verldhuijzen
Uitgever: Luitingh Sijthoff
Publicatiedatum: 22 oktober 2024
Aantal pagina’s: 272
Aantal sterren: 4 sterren

Achterflaptekst:

In Wat ging er in ze om duikt journalist en podcastmaker Tom Veldhuijzen in de verhalen van patiënten in de tbs-kliniek die hij maar niet los kan laten. Wie zijn de mensen achter de zwarte balken in de krant? Wat ging er in ze om voordat ze een delict pleegden? En hoe kijken zij naar hun terugkeer in de maatschappij? Lees de indringende verhalen van tbs-patiënten.

‘Ik heb misschien wel honderd gesprekken gevoerd in de tbs-kliniek. Eerst voor podcastopnames, later zonder duidelijk doel. Met veel patiënten was ik namelijk nog niet uitgepraat. Soms kreeg ik kippenvel, soms buikpijn. Ik hoorde dingen die ik nog nooit ergens had gehoord of gelezen. Niet in de krant, niet op de radio en niet op televisie. En nu ik ze had gehoord, moest ik ze wel opschrijven.’ Aldus Tom Veldhuijzen zelf.

Eigen mening:

Na het luisteren van de podcast TBS van Tom Veldhuijzen was ik meteen benieuwd of ik net zo fan zou zijn van zijn boek. In zijn podcast wist hij met respect en openheid gesprekken te voeren met tbs-patiënten. En ik was benieuwd of hij diezelfde diepgang ook in zijn boek wist te vangen. Ik kan inmiddels zeggen dat is hem gelukt!

In dit boek gaat Tom Veldhuijzen opnieuw in gesprek met tbs-patiënten. Mensen die we meestal alleen kennen van de zwarte balken op het nieuws. Wat dreef hun tot hun daden? Hoe kijken ze zelf terug op hun verleden? En vooral: hoe zien zij hun toekomst in de maatschappij? Met oprechte nieuwsgierigheid, praat Ton Veldhuijzen met de patiënten en beschrijft vervolgens zonder sensatiezucht hun verhaal.

Wat ik bijzonder vind, is dat hij niet alleen de harde feiten bespreekt, maar ook de emoties en twijfels die hij zelf ervaart tijdens deze gesprekken. Soms kreeg hij kippenvel, soms buikpijn. Iets wat je als lezer ook voelt. In de podcast hoor je de stemmen van de patiënten, maar in het boek krijg je nog meer context en verdieping. Je leest verhalen die nergens anders te vinden zijn. En tergelijkertijd wordt je aan het denken gezet over schuld, herstel en de menselijke kant van tbs.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *